De Misse 31 5258 JS Berlicum

06 30 98 38 48

Top

Hoe krijg je Inzicht zonder uitzicht?

Het Oogpunt / Cases  / Hoe krijg je Inzicht zonder uitzicht?
Inzicht zonder uitzicht

Hoe krijg je Inzicht zonder uitzicht?

Nieuw inzicht ontstaat als je je ideaalbeeld loslaat. En als er iets is wat ik de laatste jaren heb moeten leren is het wel het loslaten van hoe ik het graag zou willen. Ik heb veel gewerkt met het visualiseren van doelen in visie sessies met management teams. En telkens als we dat ideaalbeeld gaan nastreven komt er iets als uitdaging op je pad. In NLP termen noemen we dat hindernissen. Je leert daar veel van maar ze kosten vaak ook erg veel energie.Hierdoor lijkt het alsof je hard moet werken om je dromen waar te maken. 

Wat ik inmiddels aan inzicht heb verworven is dat onze potentie nog veel verder ligt dan we ons ooit voor mogelijk hadden gehouden in onze droombeelden. En dat het bereiken daarvan met veel minder energie kan.

Onze potentie ligt veel verder dan onze droombeelden

Inzicht in de beperking

Dit inzicht ontstond door het begeleiden van vele teams bij Value Stream Mappings. Dit is een techniek die we gebruiken bij het verbeteren van (bedrijfs)processen. Je begint met de huidige situatie in beeld te brengen op een enorme vel papier. Vervolgens ga je naar je droombeeld: hoe zou het ideale proces eruit zien? En als laatste definieer je de tussenstap: wat is de eerste stap die ik zet op weg naar dit nieuwe uitzicht. Opvallend is dat het nieuwe uitzicht vaak geschetst wordt met de huidige beperkingen voor ogen. Dit komt omdat we in de praktijk het vermogen tot grenzeloos dromen verloren zijn. We worden vooral aangesproken op realistisch en oplossingsgericht zijn. Hierdoor zijn we het contact met onze volledige potentie kwijtgeraakt. We hebben vooral inzicht in onze eigen beperkingen en die van onze organisatie. En het oproepen van het droombeeld gaat gepaard met het tevoorschijn komen van de beperkingen waar we eerder tegenaan zijn gelopen.

Opvallend is dat het droombeeld vaak geschetst wordt met de huidige beperkingen voor ogen

De beste versie van jezelf

Ik ben me gaan afvragen hoe we op deze manier onszelf werkelijk in onze volle potentie kunnen leren kennen. Als ik het toekomstige droombeeld alleen vanuit mijn beperkingen kan construeren, hoe krijg ik dan inzicht in mijn mogelijkheden? De mensen die ik door de jaren heen heb gecoacht hebben me laten zien hoe het zit. In hen zag ik steeds de potentie de ze in zich hebben. Hun potentieel was voor mij zo duidelijk dat ik me regelmatig heb verbaasd waarom iemand dat zelf niet kon zien. In de coaching merkte ik dat ik steeds contact maakte met de “beste versie” van de persoon die ik voor me had. Dit creëert ruimte voor die “beste versie” om helemaal tot uiting te komen. Dit deed ik vooral met mijn lijf en niet met mijn hoofd. Beelden van hoe het zou kunnen zijn waren niet van toepassing omdat het beeld ontstond als ik volledig in het hier en nu met de ander aanwezig was. 

Verwonder jezelf

Dus tegenwoordig laat ik droombeelden los en maak ik contact met mijn eigen potentieel door in het nu aanwezig te zijn. Niet door te bedenken wat dit potentieel zou kunnen zijn, maar door er ruimte aan te geven en aandachtig aanwezig te zijn. Zo kan het naar buiten komen zonder alle belemmeringen die ik het opleg. En ik blijf me verrassen! De werkelijkheid die nu om me heen ontstaat had ik nooit kunnen visualiseren omdat het gewoon nooit in me op was gekomen. Het is mooier dan ik me ooit had voor kunnen stellen en laat me elke dag weer voor wonderen staan. Het kost geen energie, maar levert energie op. Het voedt me en maakt dat ik tegenwoordig steeds vaker met blozende, warme wangen en een grote glimlach op mijn hoofd rondloop. Een inzicht zonder uitzicht. 

Klik hier voor inzicht in jouw unieke potentieel!

Judy de Graaff

Creatief verbetercoach met het talent om te verbinden. Ik geloof dat persoonlijke-en professionele groei begint met een ander Oogpunt en dat kan alleen door samenwerking en met balans tussen Cognitie, Emotie en Actie.