De Misse 31 5258 JS Berlicum

06 30 98 38 48

Top

Hoe krijg je Inzicht zonder uitzicht?

Het Oogpunt / Coaching  / Hoe krijg je Inzicht zonder uitzicht?
Inzicht zonder uitzicht

Hoe krijg je Inzicht zonder uitzicht?

Nieuw inzicht ontstaat als je je ideaalbeeld loslaat. En als er iets is wat moeilijk is, is het wel het loslaten van hoe je het graag zou willen. Want wat we graag willen wordt veel te vaak benaderd vanuit wat we NIET meer willen en daarmee belemmeren we ons eigen potentieel. Ik heb veel gewerkt met het visualiseren van doelen in visie sessies met management teams. En telkens als we dat ideaalbeeld gaan nastreven komen er uitdagingen op het pad. Bedrijfstermen hiervoor zijn ook wel ‘gaps’, ‘jaarplan’ of ‘projectplan’. In NLP termen noemen we dat hindernissen. Hier moet dan ook regelmatig op bijgestuurd worden. Je kunt er veel van leren, als je daarbij ook aan reflectie doet, maar ze kosten vaak ook erg veel energie omdat je steeds streeft naar iets wat verder weg ligt. Hierdoor lijkt het alsof je hard moet werken en iets moet doen om je dromen waar te maken.

Onze potentie ligt nog oneindig veel verder dan we ons ooit voor mogelijk hadden gehouden in onze droombeelden. Het bereiken daarvan kan met veel minder energie.

Onze potentie ligt oneindig veel verder dan onze droombeelden

Inzicht in de beperking

Neem het voorbeeld van het maken van een Value Stream Mapping. Dit is een techniek die we gebruiken bij het verbeteren van (bedrijfs)processen. Je begint met de huidige situatie van het bedrijfsproces in beeld te brengen op een enorme vel papier. Vervolgens ga je naar je droombeeld: hoe zou het ideale proces eruit zien? En als laatste definieer je de tussenstap: wat is de eerste stap die ik zet op weg naar dit nieuwe uitzicht. Opvallend is dat het nieuwe uitzicht vaak geschetst wordt met de huidige beperkingen voor ogen. Dit komt omdat we in de praktijk het vermogen tot grenzeloos dromen verloren zijn. We worden vooral aangesproken op realistisch en oplossingsgericht zijn. Hierdoor zijn we het contact met onze volledige potentie en ons creatief denken en handelen kwijtgeraakt. We hebben vooral inzicht in onze eigen beperkingen en die van onze organisatie. En het oproepen van het droombeeld gaat gepaard met het tevoorschijn komen van de beperkingen waar we eerder tegenaan zijn gelopen.

Opvallend is dat het droombeeld vaak geschetst wordt met de huidige beperkingen voor ogen

De beste versie van jezelf

Ik vraag me dan af of we op deze manier onszelf werkelijk in onze volle potentie kunnen leren kennen. Als het toekomstige droombeeld alleen vanuit beperkingen geconstrueerd kan worden, hoe krijgen we dan inzicht in de oneindigheid van mogelijkheden die tot onze beschikking staat? De potentie is er al, deze wordt enkel tegengehouden door je eigen belemmeringen. Die ene stap die je net niet zet omdat je het bekende wilt vasthouden, dat ene wat je net niet gezegd hebt omdat je bang was voor de reactie, de beslissing die je net niet neemt omdat je twijfelt. Het leven van je potentieel begint in het hier en nu, in afstemming met jezelf en in directe uitwisseling en interactie met de situatie. In de beste versie van jezelf die zich onder de belemmering bevindt en die geleefd en belichaamd wil worden. Dit doe je vooral met je lijf en niet met je hoofd. Beelden van hoe het zou kunnen zijn, zijn dan niet langer meer van toepassing omdat de nieuwe werkelijkheid van jouw volle potentie zich pas aan je toont als je bij de ervaring in het NU blijft.

Verwonder jezelf

Laat je droombeelden los en maak contact met je eigen potentieel door in het nu aanwezig te zijn. Niet door te bedenken wat dit potentieel zou kunnen zijn, maar door er ruimte aan te geven en aandachtig aanwezig te zijn. Dat is de kunst van een wezenlijke en volledig belichaamde beweging maken. Zo kan het naar buiten komen zonder alle belemmeringen die je het oplegt. En dat blijft verrassen! De werkelijkheid die om je heen ontstaat had je nooit kunnen visualiseren omdat het gewoon nooit in je op was gekomen. Het is mooier dan je je ooit had voor kunnen stellen en laat je elke dag weer voor wonderen staan. Het kost geen energie, maar levert energie op. Het voedt en maakt dat je steeds vaker met blozende, warme wangen en een grote glimlach op je hoofd rondloop. Een inzicht zonder uitzicht. 

Maak nu een afspraak om jouw unieke potentieel aan te boren

Judy de Graaff

Judy de Graaff coacht, traint en doceert met de wijsheid van het lichaam.