De Misse 31 5258 JS Berlicum

06 30 98 38 48

Top

Zorg zonder zorgen met opstellingen

Het Oogpunt / Coaching  / Zorg zonder zorgen met opstellingen
Lichaamstaal

Zorg zonder zorgen met opstellingen

Gisteravond werd me weer duidelijk waarom de Open Werkplaats Opstellingen die we organiseren enorm nodig is. Omdat we de weg naar ons diepste verlangen en de verbinding met ons Zelf met de grote Z soms echt kwijt zijn en dat het belangrijk is om die verbinding weer te maken, te voelen, te ervaren. En niet geheel onbelangrijk: dat we elkaar daarbij kunnen helpen natuurlijk!

Opstellingen maken de onderliggende dynamiek zichtbaar

Met een opstelling wordt de onderliggende dynamiek van je probleem direct zichtbaar. Ook alles wat zich op onbewust niveau afspeelt. Hierdoor krijg je inzicht in waar je jezelf soms saboteert, hoe jouw omgeving daarop van invloed is en wat je er zelf aan kunt doen.

Als ik omval valt iedereen om!

De deelnemer van de opstelling verdronk zelf bijna in de zorg voor haar geliefde familie leden. “Als ik omval, valt iedereen om” waren haar woorden toen ze in de opstelling stond. Het is een bekend verschijnsel, zeker voor mantelzorgers. Graag jezelf willen zijn en je eigen behoefte willen voelen, aan je eigen rust toekomen. En soms niet meer helemaal weten wie je zelf dan eigenlijk bent. Je raakt geïdentificeerd met de rol van de verzorger, altijd ten dienste van de ander, rekening houdend met hun behoeften. En wie ben je dan uit uiteindelijk zelf nog, als je alleen bezig ben met de behoeftes en verlangens van anderen en er geen tijd ruimte is voor die van jou zelf?

Van opstellingen leren

Ik zelf werd al jong geconfronteerd met de verantwoordelijkheid en zorg over mijn moeder die kampte met zware depressies. Ik herinner me nog de zwaarte, de zorgen die ik me heb gemaakt. De uren dat ik naar haar luisterde als ze weer vast zat in de zwartheid van de depressie. Maar liefde is een wonderlijk ding. Je laat een ander niet los, en soms raak je daarin jezelf volledig kwijt. Opstellingen hebben mij hier bewust van gemaakt en door opstellingen heb ik mijzelf weer terug kunnen vinden. Ik heb leren omgaan met de onmacht en het onvermogen die ik bij de situatie voelde en heb de liefde in mijzelf gevonden. 

Opstellingen versterken het contact met je talenten

Wat de opstelling ook toonde voor alle aanwezigen is dat mantelzorgers en enorm groot hart hebben. Een enorme bereidheid om zichzelf op te offeren door hun eigen verlangens op de tweede plaats te zetten. Door dit besef kon deze de deelnemer ervoor kiezen om de liefde in te zetten om de balans weer te herstellen. Mantelzorger zijn is zelden keuze, je houdt van iemand en die liefde is vaak voldoende om heel veel over te hebben voor het geluk van de ander. Ziekte, handicap, of een psychiatrisch beeld maken het leven er niet makkelijker op. En we zien niet graag een ander lijden. Door de opstelling leerde ze hoe haar talent voor compassie op een meer bewuste manier voor zichzelf kon inzetten.

Leren omgaan met schuld en schaamte

Ik herinner me dat ik op 21-jarige leeftijd na de dood van mijn moeder voor rouwverwerking bij de psycholoog zat en zij me vroeg: “Wat mis je nu het meeste; Je moeder of de zorg voor je moeder?”. De harde realiteit van het antwoord. Het was de zorg die ik miste. Daar schaamde ik me voor. Zoals Bert Hellinger beschrijft in zijn boek :”De verborgen dynamiek van familiebanden” hoort dit bij het vinden van je eigen pad.

In de jaren daarna zocht ik regelmatig vervanging voor de leegte die het wegvallen van de zorg had achtergelaten. In de opstellingen leerde ik mijn eigen verlangens te voelen en er zonder schuldgevoel ook gehoor aan te kunnen geven. Het duurde even voor ik “mezelf” kon zijn zonder die zorg. Ik accepteerde de schuld met een soort bitterzoet gevoel van bevrijding en stond mezelf zo toe te kiezen voor mijzelf.

Je eigen kracht ervaren en versterken met opstellingen

Daarom ben ik blij dat ik in samenwerking met School of You de Open Werkplaats Opstellingen heb gecreëerd. De bijeenkomst biedt ruimte aan jouw contact met je eigen wezenlijkheid en verlangen. Want als er iets is wat ik al die jaren dat ik werk met opstellingen heb mogen ervaren, dan is het wel dat die verbinding met jezelf aandacht krijgt en versterkt wordt in een opstelling waardoor de liefde en verbinding weer gaan stromen. Je ontwikkelt een sterk innerlijk kompas en wordt veerkrachtiger in de lastige situaties die het leven af en toe opwerpt waardoor je ruimte maakt voor meer plezier en levensgeluk in je leven. Kijk hier op welke datum je mee kunt doen aan de Open Werkplaats Opstellingen en schrijf je in! Je bent van harte welkom!

Judy de Graaff

Judy de Graaff coacht, traint en doceert met de wijsheid van het lichaam.